De opdracht voor het ontwerp van het gebouw van de World Food Experience is gegund aan Kraaijvanger Architects en Braaksma & Roos Architectenbureau. De gunning is het resultaat van een Europese aanbesteding van de stichting World Food Experience die de thema-attractie rondom voedsel in Ede realiseert.

Met de Rotterdams/Haagse architectencombinatie haalt de stichting World Food Experience de nodige expertise in huis op het gebied van publieke gebouwen en het combineren van nieuw en oud. De Experience komt in de rijksmonumentale Mauritskazerne en een nieuw te bouwen gebouw achter de kazerne. Een belangrijke opdracht voor de architect is dan ook het versterken van de historische kwaliteiten van de kazerne met de nieuwbouw. In totaal bedraagt de oppervlakte van het ensemble ruim 6.000 m2. 

Grote bezoekersstromen
In de eindbeoordeling presenteerden 5 architecten(combinaties) hun visie op het ontwerp van het gebouw. Kraaijvanger en Braaksma & Roos kwamen met hun visie, kwaliteit en prijs als winnaars uit de bus. “De architecten hebben een sterke visie op hoe grote bezoekersstromen op een verantwoorde manier door een gebouw te leiden. En dat zonder in te leveren op de geweldige beleving die we de bezoeker straks willen geven”, aldus Paul Stevens die namens de Stichting World Food Experience het bouwproces begeleidt.

Ervaring met publieke gebouwen
Kraaijvanger Architects is onder andere bekend van het ontwerp voor Museum Voorlinden en het Van Gelder Experience Center. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwikkelde onder andere het masterplan voor transformatie van de monumentale fabrieksgebouwen op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.