Het ontwerp van de WFC Experience kent twee aspecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het gebouw en de inhoud. Het ontwerp van het gebouw is in handen van de architecten van Kraaijvanger en Braaksma & Roos, specialisten op het gebied van zowel musea als monumenten. De inhoud is ontworpen door BRC Imagination Arts, internationaal specialist op het gebied van belevenisvolle attracties. De ontwerpen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de verschillende ontwerpers, de opdrachtgevers en de belangrijkste betrokkenen vanuit onder meer de food-wereld, monumentenzorg en de overheid.

Hoofdrol voor Mauritskazerne
De grootste uitdaging bij het ontwerp van het gebouw was de combinatie van aansprekende en functionele nieuwbouw met de gebouwen van de bestaande monumentale Mauritskazerne. Om de vorm en het uiterlijk van de kazerne optimaal te benutten en zichtbaar te maken is gekozen om achter de kazerne een hedendaagse variant van de voorvleugel te maken, en deze iets op afstand te zetten, zodat de gevels van de hallen vanuit de nieuwbouw ook zichtbaar blijven.

Omdat de Experience behoefte heeft aan zeer verschillende ruimtes – bijvoorbeeld qua grootte, vorm en hoeveelheid licht en glas – en ook de kazerne verschillende soorten ruimtes kent, krijgt de nieuwbouw een strak extern  raamwerk (de Arcade) dat uiterlijk de kazerne aanvult en benadrukt. Binnen dit raamwerk zijn er dan verschillende ruimtes in volume en vorm die in een ‘spel van volumes’ de beleving van de bezoekers maximaal ondersteunen.

Je begint je voedselavontuur in de nieuwbouw, waarbij het hoge theater een grote centrale plek heeft. Vervolgens kom je in de kazerne, om dan weer via de nieuwbouw in het restaurant te eindigen. Vanaf het station zal de gevel van zowel de kazerne als de nieuwe Experience-aanbouw goed en herkenbaar zichtbaar zijn.

Als materialen zullen vooral veel natuurlijke elementen de boventoon voeren, aangevuld met onder meer moderne aluminium golfplaten. Een serre aan de voorkant gaat zorgen voor levendigheid aan het centrale plein.

Lees meer over de hoe architect David Hess van Kraaijvanger Architecten deze uitdaging aanging!