Het Grote Voedselavontuur

Tijdens hun reis door drie verschillende belevenis-zones verdiepen de bezoekers zich in vier thema’s. Deze thema’s behandelen het menselijk lichaam, de voedselwaardeketen, de wereldwijde voedseluitdagingen en de vooraanstaande rol van Nederland bij het bereiken van een betere toekomst. De bezoekers kunnen deze onderwerpen in elke gewenste volgorde verkennen, maar op rustige dagen worden ze via een route met een vaste volgorde geleid.

Ze ervaren deze onderwerpen met digitale interactieve elementen, live-presentaties, theaterdecors, 3D-media, interactieve praktische, fysieke activiteiten en begeleid rollenspel waarmee ze zien hoe ons eten op het bord komt, welke keuzes de bezoekers kunnen maken om een gezonder, evenwichtiger (en smakelijker) leven te leiden en wat we (nu en in de toekomst) kunnen doen om te zorgen voor de mensheid en de planeet die ons voedt.

Na het bezoek van de verschillende zones moeten de bezoekers weggaan met steeds andere kennis of gevoelens:

Thema 1: Het individuele lichaam
“Ik kan kiezen voor voedsel dat gezond is voor mij en duurzaam voor de aarde. Hier bij het World Food Center heb ik geleerd dat dat helemaal niet zo moeilijk is!”

Thema 2: De Voedselwaardeketen
“Ik wist niet dat de voedselwaardeketen internationaal is en zoveel schakels, kwaliteits- en veiligheidsmaatregelen bevat. Ik kan zelf iets doen door duurzame keuzes te maken.”

Thema 3: Wereldwijde voedseluitdagingen
“Nu snap ik dat we op nieuwe manieren voedsel moeten gaan produceren om de verstedelijking, de klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking aan te pakken. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig.”

Thema 4: De rol van Nederland
“Nu snap ik dat Nederland een zeer belangrijk voedselland is, zowel op productie- als op innovatiegebied. De food sector is heel interessant. Misschien kan ik er wel werk in vinden!”

Open podium

Een zeer belangrijk onderdeel om te kunnen komen tot ‘het volledige verhaal’ is de ruimte voor debat, voor nuance, voor tegenstellingen. In het verlengde van de centrale hal is hiervoor een ‘Open podium’-ruimte ingericht. Bij dit plein, een klein openluchttheater, zijn er flexibele tentoonstellingen. Daar kunnen de bezoekers luisteren naar live en vooraf opgenomen debatten en presentaties van toonaangevende deskundigen op het gebied van specifieke voedselgerelateerde onderwerpen, waarbij de nadruk ligt op de nieuwste onderzoeksresultaten en op de huidige dilemma’s en controverses.

Artis impression uit het Masterplan van BRC

Het programma-aanbod is geschikt voor een breed publiek door de hele dag/week/maand/jaar heen (van jonge en oudere kinderen tot volwassenen, algemeen publiek tot academisch tot overheid, nationaal tot internationaal e.d.). Maar bij alle programmering in het Open Podium draait het om één centrale vraag: ‘Hoe gaan we deze problemen oplossen zodat we elkaar nu en in de toekomst kunnen blijven voeden?’

De formule kan variëren van levendige debatten tussen deskundigen uit de food sector tot ‘spelshows’ voor schoolkinderen of het algemene publiek.

Mogelijke onderwerpen zijn er genoeg: het gezondheidsdebat over zoetstoffen met en zonder calorieën, onderliggende oorzaken van obesitas en hoe dit probleem kan worden aangepakt, voedsel versus vitaminesupplementen, de duurzaamheid van dierlijke eiwitten, de ethiek van verschillende soorten verpakkingen, het ggo-debat …

Theaterbelevenis ‘Nieuwe onderzoekers’

Bij deze show, centraal in de Experience, wordt het publiek ondergedompeld in de legendarische ontdekkingstocht van de huidige Nederlandse onderzoekers die voorop gaan in de expeditie van de mensheid naar een toekomst van voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.

Artis impression uit het Masterplan van BRC

Spectaculair afscheid (Vertrek)

Net voor het vertrek gaan de bezoekers binnen in een ruimte met een grote fantasiemachine à la Rube Goldberg/Willy Wonka achter diverse grote glazen ramen. Bij elk raam kiezen ze een van de belangrijkste ingrediënten die ze tijdens hun reis hebben gevolgd. Hier wordt vervolgens een maaltijd van bereid.

Artis impression uit het Masterplan van BRC

Wereldverhalen over voedsel, voor online

Aangezien het vertellen van verhalen een belangrijk onderdeel vormt van een gemeenschappelijke maaltijd, kunnen de bezoekers hun eigen verhalen over eten opnemen met een WFC Story Pod. Deze verhalen kunnen vervolgens worden samengevoegd voor online gebruik door het World Food Center,  toegevoegd aan hun persoonlijke WFC-herinnering of op de digitale muur komen in de WFC Attractie Hub. Deze ervaringen vormen ook een belangrijk onderdeel van de online gemeenschap (community) die er rond het World Food Center moet gaan ontstaan.